
Coronapandemien har mere eller mindre lagt sig, og det er nu muligt at indtage og opdage verden igen. Efter næsten to års stilstand på rejsefronten, kan befolkningen nu igen slippes løs. Lufthavnene har til tider været næsten tomme, og de få mennesker, der var der, kunne næsten ikke kigge i hinandens retning uden at frygte for smitte. Der blev lagt låg på en af livets største glæder for en stund, men nu er den tilbage for fuldt tryk. Man skulle tro at to års pause, havde fået mennesker til at indse, at man ikke behøvede rejse udenlands for at få gode oplevelser, eller for at have en god ferie. Men vi har længtes efter det eksotiske. At mærke fremmedsprog omkranse os, mens udlandets krydderier dufter omkring os. Det er som om, at da man igen kunne rejse næsten helt frit, glemte vi alt om bæredygtighed og klima.
Selvom undersøgelser jo netop viser, at Coronapandemien, var noget nær det bedste, der kunne ske for klimaet, hopper vi glad og gerne om bord på flyene, og kaster om os med CO2 på vej til de varme lande.
Vi gav klimaet pusterum, nu presser vi på igen
De to års minimale flytrafik gjorde underværker for klimaet. Mængden af CO2, der blev frigivet, var absurd meget lavere end før pandemien. På mange måder kan man undre sig over, at vi så hurtigt giver slip på vores principper om bæredygtighed, når vi får vores muligheder tilbage.
Alligevel har pusterummet givet tid til eftertanke. For er det muligt fortsat at rejse rundt i verden, men på vingerne af et fly, der benytter grøn energi? Debatten har i højere grad taget denne drejning, siden før pandemien. For med den teknologi vi har i dag, bør det da være muligt at rejse ud i verden med grøn energi. Vi har udviklet alverdens ting med grøn energi i missionen på at passe bedre på klimaet. Hvorfor skulle det ikke være muligt med flyrejser?
Kan grøn energi få os til at lette?
Grøn energi er et abstrakt begreb. Men når det kommer til transport, handler det om at finde en form for brændstof, som kan bruges i flymotoren. Det er altså nogenlunde samme problematik, som vi har med biler og CO2-udslippet, de skaber. Vi har længe været vant til at transportere os på fossile brændstoffer, så nu skal hjernerne lægges i blød for at finde en måde, så vi kan rejse verden rundt på grøn energi.
For selvom vi nu igen kan rejse verden rundt, fordi pandemien er stilnet af, er det ikke en holdbar løsning at fortsætte med at bruge fossile brændstoffer. Men ønsket om at rejse er stadig blandt mennesker, hvilket alene lægger pres på industrien til at finde en løsning.