Det er ikke så nemt for ældre at dyrke synderligt meget motion. Deres balance er ikke helt den samme som tidligere, og hård motion er ofte udelukket på grund af problemer med blodtrykket, hjerteproblemer og andre skavanker der opstår når man rammer pensionsalderen.

En af de motionsformer som de fleste kan være med på – og som virkeligt vinder indpas hos danskerne i disse år – er stavgang. Faktisk er stavgang efterhånden blevet så udbredt, at der ligefrem arrangeres ferier for ældre, som gerne vil hen til områder hvor der er nogle gode varierede ruter at gå stavgang på.

Hvis du planlægger at tage på en sommerferie for at vandre, bør du imidlertid overveje hvilke vandrestave der mon passer bedst til formålet. Der er nemlig lidt forskellige muligheder, og ulemper ved den ene type kan være fordele ved den anden type.

Hvilke vandrestave er bedst til rejser?

Der er flere faktorer at tage højde for hvis du vil have vandrestave med på ferie. Derfor har vi herunder samlet 5 punkter, som gør det lettere for dig at træffe det rette valg.

  1. Skal dine vandrestave kunne være i en kuffert der checkes ind som håndbagage? I så fald er du nødsaget til at gå efter sammenklappelige vandrestave. En almindelig teleskop-vandrestav er nemlig normalt omkring 70 cm i den korteste tilstand, og det længste mål der er tilladt som håndbagage er 55 cm. (kilde: https://www.sas.dk/alt-om-rejsen/bagage/handbagage/)

De fleste foldbare vandrestave er omkring 40 cm i lukket tilstand. Derfor kan de nemt ligge i en kuffert hvis størrelse overholder håndbagage-kravene. Når du ankommer til din destination vil du desuden opleve hvordan foldbare vandrestave er lettere at have med rundt når ikke de bruges – da de kan lægge i en rygsæk.

  1. Hvor meget må dine vandrestave veje? Du kan som udgangspunkt vælge mellem to materialer, nemlig aluminium og kulfiber (carbon). Aluminium er et forholdsvist billige materiale, og derfor kan du få vandrestave i det materiale til en overkommelig pris. Til gengæld er det lidt tungere end kulfiber/carbon. Den konkrete vægt varierer fra mærke til mærke, men følgende plejer at passe godt som tommelfingerregel:
    1. En vandrestav i aluminium vejer 300 – 350 gram
    2. En vandrestav i kulfiber vejer 200 – 250 gram
  1. Hvilken højde skal dine vandrestave have? Som udgangspunkt skal du tage din højde og gange med 0,66. Herunder er et eksempel på hvilken længde du skal bruge, hvis du er 175 cm høj: 175 x 0,66 = 115,5 cm.

Det er vigtigt med den rigtige længde. Er de for korte får du ondt i ryggen af at krumme forover, og er de for lange får du ondt i skulderen. Det er imidlertid ikke ”bare” et spørgsmål om længden, når du skal købe vandrestave til at have med på en ferie. De sammenklappelige vandrestave har nemlig den ulempe, at det interval de kan reguleres indenfor er væsentligt lavere end tilsvarende ved en almindelig vandrestav. Derfor skal du altså lægge særligt mærke til den mindste og højeste længde vandrestavene kan indstilles til.

Med disse få råd håber vi, at du nu er klar til at tage på sommerferie med et par gode vandrestave. Når først man har prøvet stavgang i nye omgivelser bliver man hurtigt bidt af det, og særligt hvis man er så heldig at finde sammen med andre der deler den samme passion for at nyde naturen. Vi har nævnt nogle forskellige typer vandrestave her i artiklen – hvis du gerne vil se priser henviser vi til denne side, hvor du finder et godt og fornuftigt udvalg:

http://www.livetsomsenior.dk/hjaelpemidler-til-naar-du-er-paa-farten/stokke/vandrestave/

Category
Tags

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *