Hvis du nogensinde skulle få chancen for en ferie til Australien, bør du sætte tid af til en lille safari. Selvfølgelig er der masser af andre seværdigheder, men dyrelivet er altså noget helt for sig. Læs med og få et par eksempler.
Kænguruer er seje overlevere
Selv om den australske natur på mange måder er barsk, trives kænguruerne i stor stil. Den nøjsomme dyr kan klare sig uden vand i lange perioder, og kan nøjes med ørkenplanter tørt græs. Ørkenen byder også på en stribe andre pungdyr som vombatten, pungmuldvarpen, pungmyreslugeren og flere andre.
Ingen kan dog hoppe lige så godt som kænguruen, der for de størstes vedkommende kan klare et spring på 12 meter. Verdensrekorden for mennesker er under 9 meter, og her er det altså et enkelt spring med store forberedelser. Kænguruen kan springe i et væk, og de største kan opnå en topfart på omkring 70 kilometer i timen!
Koalaen er kræsen
En anden kending er uden tvivl koala-bjørnen, der kan ses overalt, hvor der er eukalyptustræer. Bladene er faktisk ret giftige, men koalaen har udviklet et usædvanligt hårdkogt fordøjelsessystem, så den kan godt klare mosten. Faktisk er eukalyptusbladene det eneste, den gider æde.
Men det er hård kost, så den bruger næsten alle signe vågne timer på at sidde og kæmpe med at fordøje den giftige mad.
Skægagamen og andre krybdyr
Australien byder også må en del krybdyr og øgler – bl.a. saltvandskrokodillen, som er verdens største krybdyr. Den bliver op til 7 meter lang og kan veje over et ton.
I den mere ufarlige ende finder vi skægagamen. Den lille øgle hører naturligt til i den australske fauna, men er faktisk kendt verden over. Den er nemlig blevet et populært kæledyr – dels fordi den er lidt spændende og anderledes, og dels fordi den er forholdsvis nem at passe.
Skægagamen lever af grønt, kombineret med levende insekter, som den fanger med sin klistrede tunge.
Skægagamen har i øvrigt fået sin navn, fordi den har piggede skæl på halsen, som minder om skæg. Hvis den bliver ophidset, farves skægget sort.
Mange farlige dyr
Australien byder generelt på mange farlige dyr. Man siger ligefrem, at ens gennemsnitslevealder falder betragteligt i det øjeblik man træder ud af flyveren.
Eksempelvis skal du gå langt uden om keglesneglen, som du kan møde på stranden. Den skyder med giftpile, som potentielt er dødelige. Dens sneglehus på 9-10 cm er utrolig smukt, men adskillige samlere har måttet lade livet efter at være blevet harpuneret.
En anden halvfarlig fætter er kasuaren, der er en fugl på størrelse med en struds. Den kan ikke flyve, men løber til gengæld op til 40 kilometer i timen. Problemet med den er, at den er aggressiv og bevæbnet med en knivlignende tå, der er i stand til at hugge en arm af.