Tarteletter er både blevet et hit på fine restauranter i København og på øen Alrø, hvor folk valfarter til for tarteletternes skyld.
De tykke og sprøde butterdejsskaller med cremet sauce og traditionel eller varierende fyld er ikke blot en gammel dansk hjemmespise. De har også fundet vej til en lang række mindre og større spisesteder.
Tarteletter ad libitum
I København er der et utal af muligheder for at bestille de cremede skaller. Her spiller de fysiske omgivelser lige så meget ind som de meget forskellige versioner af tarteletterne. Her er blot et udpluk af nogle af dem.
Tag for eksempel en tur forbi Christianshavns Færgecafé om tirsdagen. Har serveres der nemlig tarteletter ad libitum, og der er dermed garanteret mæthed i butterdej og cremet hønsekødsfyld.
Ternede duge og brun sovs
Foretrækker du det mere utraditionelle fyld, så er der mulighed for det hos Restaurant Schønnemann. Udover laks og spinat har de tarteletter med kalvetunge i ‘mushroom a lá créme’ eller friterede kalvebrisler og persillefrites.
Er du mest til de traditionelle skaller, så er det klart Guldkroen, du skal lægge vejen forbi. Den brune kro, der er kendt for sin brune sovs har sågar juletarteletter med grønlangkål, brune kartofler og skinke. Resten af året er der mulighed for at sætte tænderne i det traditionelle hønsefyld – også ad libitum.
Store tarteletter på lille ø
Drages du af landlig idyl, mens du spiser dine tarteletter, så er det Alrø, du skal tage til. Alrø ligger i Horsens Fjord uden for Odder, og øen tiltrækker ikke kun turister på grund af den smukke natur og muligheden for boltre sig i vandaktiviteter; de kommer i høj grad også for at spise de berømte tarteletter hos Café Alrø. Den lille café ligger i øens fjerneste ende og er turen værd – men husk at bestille bord på forhånd, da der er rift om pladserne. Og spis ikke hjemmefra, hvis du skal spise tarteletter – der er rigelige mængder.
Nogle tager det tungt – andre ta’r det letter’…
Tarteletterne, som der bliver serveret på Café Alrø, er ikke de små, som de fleste kender dem – men på 400 gram stykket, og de fylder en hel tallerken. Man kan derfor snildt spise sig mæt i en enkelt. Der kan både bestilles med høns i asparges, laks og rejer eller vegetarudgaven. Uanset fyldet er størrelsen den samme.
En tidligere gæst har formået at spise fem tarteletter, og han er blevet foreviget i glas og ramme på caféens ene væg. Til gengæld fik han en voldsom mavepine og måtte tilbringe yderligere halvanden time på restauranten, inden han kunne køre derfra.
Velbekomme!