En god rejseoplevelse er fuldt med sanseindtryk, der alle er med til at skabe gode minder og lade hverdagsbatterierne op. Om man så er på solferie, bagpacking eller vinrejser, er én ting dog fælles for dem alle – nemlig maden. Stort set alle rejsemål har unikke kulinariske oplevelser at byde på, hvilket er med til at gøre hele rejsen bedre. Vi kommer her med to bud på, hvad man skal prøve på særligt to destinationer.
Det asiatiske køkken
Det asiatiske køkken spænder vidt, og har hver deres egne retter og kulinariske oplevelser. Her støder man ofte på meget dybe smage, med masser af varme krydderier, og en umami der er svær at matche i andre verdenskøkkener. Fælles for de fleste asiatiske køkkener er også deres brug af saucer og fonder, der oftest bruges som marinader, smagsforstærker eller dip. Det er ofte her man finder hemmeligheden bag de fantastiske umamismage, der gør de asiatiske køkkener så specielle i smagsoplevelsen. Mange kender nok til fiskesauce, sweetchili, eller Teriyaki-sauce fra supermarkedet, men hvorfor ikke lave den selv? På den måde kan man helt selv bestemme, hvilken styrke og smag saucen eller fond skal have, og dermed sætte sit eget præg på asiatiske retter. Det er ret lige til, og et godt sted at starte er med en simpel opskrift på Teriyaki-sauce. Det er én af de mest kendte, men også en af de mest alsidige, der kan bruges som tilbehør eller marinade. Den helt særtegnede smag, kan hurtigt sende én på en mental rejse til Thailand, samtidig med at man kan imponere familie eller gæster, med sin egen og mere velsmagende teriyaki-sauce.
Det italienske køkken
Mange kender nok til flere forskellige italienske retter, og det fleste har nok også selv lavet pizza, spaghetti bolognese eller lasagne. Men landet har meget andet at byde på, og her er pancetta én af de ting man bør prøve. Specielt for dem der er vild med bacon, og anser det for at være et krydderi til mange retter. De færreste ved dog at pancetta slår bacon med flere længder, samtidig med at det kan bruges meget mere alsidigt. Det har nemlig en meget mere karakteristisk smag, og kan bruges i alt fra salater og tapas, til pizza. Hvis det allerede får tænderne til at løbe i vand, så er det faktisk muligt at lave sin egen, og så er det endda ikke særlig svært. På Gastrofun.dk kan du finde en nem og ligetil opskrift på pancetta, så du kan få en smag af noget af det bedste fra det italienske køkken, hjemme hos dig selv. Så er dine smagsløg også klar til næste gang rejsen går til Italien.